117,2078

Univerzitet Singidunum u publikaciji Kembridža


Univerzitet Kembridž (Cambridge University Students' Union) nedavno je ponovo objavio knjigu The Guide to Excellence – Global Education & Opportunities u kojoj su, na 415 strana, predstavljene poznate obrazovne institucije širom sveta, među kojima je, drugu godinu za redom, Univerzitet Singidunum.Publikacija pruža uvid u rad edukativnih institucija na globalnom nivou koje kontinuirano rade na unapređenju nastave i poboljšanju metoda učenja dajući studentima priliku da pored neophodnhih znanja i veština razviju i kreativno i kritičko razmišljanje. Fokus je na najboljem obrazovanju i praksi studenata u privredi, sa osvrtom na Univerzitet Kembridž koji se našao, kao primer najboljeg obrazovnog sistema, na listi najboljih univerziteta u svetu u prethodne tri godine. Kroz ovaj vodič možemo sagledati globalne izazove obrazovanja, kao i oblasti u kojima institucije poboljšavaju svoj rad na nacionalnom i internacionalnom nivou. U vodiču se nalaze informacije o Univerzitetu Kembridž, njegovim nacionalnim i internacionalnim školama, globalnim stavovima o obrazovanju uključujući osnovno i srednje obrazovanje u Velikoj Britaniji, kao i poznate međunarodne školske institucije sa posebnim osvrtom i na oko 40 inostranih univerziteta u svetu.O Univerzitetu Singidunum u publikaciji Kembridža, između ostalog, piše:
Univerzitet Singidunum je visokoobrazovna institucija koja nastoji da pruži kvalitetno obrazovanje svojim studentima, ugledajući se na metode i naučne tehnike koje se primenjuju  na nekim od uglednih univerziteta širom sveta kako bi ponudio multikulturalni aspekt obrazovanja svojim studentima. Univerzitet je osnovan 1999. godine i kao realtivno mlada instutucija uspeo da stekne ugled jedne od najsavremenijih obrazovnih institucija u Srbiji.

 Univerzitet Singidunum je prvi privatni univerzitet u zemlji koji je akreditovan za realizaciju osnovnih, master i doktorskih studija u tri naučna polja. Univerzitet ima u svom sklopu devet fakulteta koji nude oko 25 osnovnih, 15 master i 5 doktorskih studijskih programa iz različitih oblasti, uključujući ekonomiju, poslovanje i finansije, pravo i političke nauke, turizam i ugostiteljstvo, računarstvo i informacione tehnologije, medije i komunikacije. Univerzitet takođe organizuje stručne prakse za svoje studente u trajanju od šest do devet meseci u preko 500 partnerskih kompanija i organizacija u zemlji i regionu.


Međunarodna saradnja
Prof. dr Slobodan Unković, direktor Departmana za poslediplomske studije i međunarodnu saradnju na Univerzitetu Singidunum, posebno ističe važnost međunarodne saradnje i smatra da je to ono što Univerzitetu Singidunum daje konkurentsku prednost u odnosu na ostale obrazovne institucije u zemlji i regionu. Studenti četvorogodišnjih studija na Univerzitetu slušaju engleski kao obavezni strani jezik a dobro poznavanje engleskog predstavlja i preduslov za upis na neki od master i doktorskih studijskih programa koje univerzitet ima u svojoj ponudi. Studenti takođe imaju mogućnost da pored engleskog usvoje još jedan od svetskih jezika, što govori u prilog gore navedenim tvrdnjama.
"Aspiracije univerziteta ka širenju međunarodne saradnje nude sve veći opseg mogućnosti za usavršavanje jezika", ističe profesor Unković. Studenti sada imaju mogućnost da pohađaju i ovladaju mnogim drugim stranim jezicima poput franscuskog, nemačkog, španskog, italijanskog, ruskog, kineskog i japanskog.
Tesna povezanost univerziteta sa drugim univerzitetima širom sveta nudi studentima mogućnost da steknu dvostruke diplome. Jedan takav primer je četvorgodišnji studijski program Finansije i bankarstvo koji se izvodi u celosti na engleskom jeziku u saradnji sa Univerzitetom Linkoln iz Kaliforniji. Pored toga, Univerzitet je u 2012. godini realizovao još tri nova studijska programa na engleskom jeziku: master program iz poslovne administracije kao i program za osnovne i master studije iz oblasti turizma i uslužnog menadžmenta.
Trenutno, više od polovine od ukupnog broja studenata na Univerzitetu Singidunum čine studenti iz Srbije i iz zemalja bivše Jugoslavije. Pored toga, naše osnovne, master i doktorske programe pohađaju i studenti iz Afrike i Azije i u nešto manjem procentu iz zemalja zapadne Evrope.
Univerzitet Singidunum  nastoji da stalno pronalazi nove načine kako bi mogao da poboljša kvalitet i opseg studijskih programa. Jedna od glavnih ambicija Univerziteta je da razvija saradnju  sa svetski poznatim međunarodnim univerzitetima kako bi realizovao što više zajedničkih studijskih programa koji se izvode na engleskom kao i kako bi podstakao razmenu veština i iskustava između studenta i profesora.
Pored toga, Univerzitet Singidunum je veoma posvećen širenju i modernizovanju svojih objekata, koje se prostiru na 8 različitih lokacija na oko 20000 m2 kvalitetnog prostora. Novosagrađeni univerzitetski kompleks koji se nalazi na oko 6000 m2 i opremljen je sa najsavremenijom tehnologijom otvorio je svoja vrata studentima u 2012. godini. Jedan od planova Univerziteta jeste da reguliše pitanje smeštaja svojih studenata, s obzirom da trenutno ne postoji centralni kampus gde bi studenti mogli istovremeno da žive i studiraju, već se nastava realizuje na dve lokacije u Beogradu i u još četiri grada u Srbiji (Subotica, Niš, Valjevo i Novi Sad).Sistem učenja na daljinu
Kako bi još više ojačao svoju međunarodnu mrežu, Univerzitet radi na razvijanju sistema učenja na daljinu sa ciljem da olakša pristup onima koju su zaposleni ili koji iz nekog drugog razloga ne mogu da prisustvuju predavanjima, kao i kako bi olakšao komunikaciju između studenata i profesora širom sveta. Naučno-istraživački portal Singipedia napravljen je sa ciljem da se studentima i profesorima omogući pristup različitim nastavnim materijalima i publikacijama. Univerzitet ima i razvijenu izdavačku delatnost, koja publikuje brojne knjige i udžbenike koji su obuhvaćeni nastavnim programamima koji se realizuju na Univerzitetu.
 Kao relativno mlada instutucija, Univerzitet Singidunum je uspeo da stekne zavidnu akademsku reputaciju u Srbiji i izvan nje. Profesor Unković veruje da će Univerzitet nastaviti da širi i jača međunarodnu saradnju sa drugim institucijama i ulaže u znanje sa ciljem da omogući kvalitetno obrazovanje i stvori perspektivnu budućnost generacijama koje dolaze.
Univerzitet Singidunum © 2023