117,2078

Održan Dan dijaspore na Univerzitetu Singidunum

Univerzitet Singidunum je bio domaćin Dana dijaspore 2017.

Manifestacija je održana u četvrtak, 6. jula 2017. godine u organizaciji Tesline naučne fondacije iz Sjedinjenih Američkih država i Srbije, Univerziteta Singidunum i partnerskih organizacija dijaspora i matice.

dan-dijaspore-2017-001

Na Danu dijaspore učestvovali su predstavnici matice i rasejanja, ambasadori, kao i najviši predstavnici Akademije, Univerziteta i Vlade Republike Srbije, studenti iz Srbije i inostranstva, učenici i nastavnici srednjih škola.

dan-dijaspore-2017-002

Teme Dana dijaspore i Srba u regionu 2017. godine bile su: veze matice i rasejanja; povezivanje i saradnja; srpski identitet u 21. veku i srpski jezik; mlada dijaspora, povratak i angažovanje; srpski jezik i dijaspora; pobijanje dezinformacije o Srbiji - kako vratiti dobro ime Srbije.

dan-dijaspore-2017-003

dan-dijaspore-2017-009

Prvu nagradu od Tesline naučne fondacije koja nosi naziv nagrada za životno delo za njegov neizmerni doprinos očuvanju i podizanju ugleda srpskog naroda i za višedecinijsko angažovanje u odnosima srpske dijaspore i matice dobiio je, ovom prilikom, gospodin Miroslav Majkl Đorđević, predsednik Zadužbine Studenica.

dan-dijaspore-2017-004 dan-dijaspore-2017-005 dan-dijaspore-2017-006

Nagrada koja nosi naziv Tesla spirit award, dodeljuje se onima koji dele sistem vrednosti koje je negovao naš najcenjeniji naučnik. Za posvećen odnos prema srpskoj dijaspori i za kontinuirani inovativan pristup u svom radu, nagradu Tesla spirit award dobija prof. dr Milovan Stanišić, predsednik Univerziteta Singidunum.

Teslina naučna fondacija odlučila je da medaljom za poseban doprinos nagradi i Fond "dr Marko Jarić".

dan-dijaspore-2017-007

Takođe, na Danu dijaspore su učestvovali stipendisti i alumnisti Zadužbine Studenica iz San Franciska, mladi i gimnazijalci iz Budimpešte, mladi i organizacije iz Republike Srpske, Rumunije, i mnogi, mnogi drugi iz Hrvatske, Australije, Kanade, Švedske, Austrije, Rumunije, Nemačke, Slovačke, Slovenije itd.

Program Dana dijaspore pratila je izložba knjiga o dijaspori i Srbima u regionu.

dan-dijaspore-2017-008

Organizatori veoma uspešno realizovanog Dana dijaspore 2017. bili su Univerzitet Singidunum i Teslina naučna fondacija iz SAD-a i Srbije, uz podršku Fondacije Studenica SAD, Srpske nacionalne federacije SAD, Srpskog kulturno-prosvetnog društva Prosvjeta Austrija, Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, Matice iseljenika i drugih.

Video

Univerzitet Singidunum © 2023