Akademske studije na studijskom programu Turizam, hotelijerstvo i Ekonomija hrane osmišljene su u skladu sa potrebama tržišta i afinitetima kandidata koji žele da svoju karijeru grade u oblasti turizma i ugostiteljstva. U toku studija stiču se:
- teorijska i praktična znanja uže struke
- znanja iz ekonomije, prava, psihologije, menadžmenta, marketinga i kvantitativnih metoda,
- znanje dva svetska jezika (obavezan je engleski jezik i izborni španski ili nemački jezik),
- znanja i veštine iz informacionih tehnologija i sistema kroz dva predmeta iz oblasti informatike i,
- znanja o primeni savremenih softverskih rešenja koja se koriste u oblasti turizma i hotelijerstva (na primer, ProtelHotel software, Amadeus, Galileo, Microsoft Dynamic 365, TuristKlub, CubeRisk).
Završetkom studija na studijskom program za turizam, hotelijerstvo i ekonomija hrane stiče se akademsko zvanje diplomirani ekonomista sa dodatkom diplomi koji ukazuje na posebne kompetencije u oblasti turizma, hotelijerstva i ekonomije hrane
Studijski program Turizam, hotelijerstvo i ekonomija hrane je jedini program u Republici Srbiji čije su osnovne i master studije akreditovane i od strane Svetske turističke organizacije (UNWTO – United Nations World Tourism Organization) i time potvrdile potvrdile kvalitet studijskog programa.
Dve izborne opcije - Turizam i hotelijerstvo ili Ekonomija hrane, pružiće studentima mogućnost razvoja profesionalnih i ličnih sposobnosti, i uspešno će ih pripremiti za vodeće stručne pozicije u ovoj profesiji.
Turizam i hotelijerstvo predstavljaju jednu od najbrže rastućih industrija u svetu, a takođe i najperspektivnijih kako u svetu tako i u Srbiji. U okviru ove opcije, studenti će se upoznati sa različitim vidovima turizma, kao što su zdravstveni turizam, seoski turizam, banjski turizam, sportski turizam i drugi.
Ekonomija hrane i po sadržaju i po ishodima predstavlja u potpunosti novu izbornu opciju koja je osmišljena po uzoru na popularne programe na svetski poznatim univerzitetima. Od izuzetnog je značaja za turizam i ugostiteljstvo u celini, što potvrđuju i činjenice da je u savremenom profesionalnom ugostiteljstvu kuvar jedna od najtraženijih profesija i da pozicija šefa kuhinje/restorana predstavlja jedan od najbolje plaćenih poslova u svim delatnostima.
Nastava se na studijskom programu realizuje u hibridnom modelu (uživo i onlajn) što studentima omogućuje da fleksibilno organizuju svoje studiranje. Takođe, za studente se organizuju i studijska putovanja kao i posete najznačajnijim manifestacijama iz ove oblasti (Sajam turizma u Srbiji, Solunu, Berlinu i ostale manifestacije). Posebno, nastava na opciji Ekonomiji hrane se izvodi u skladu sa principima dualnog obrazovanja što omogućuje da studenti steknu znanja i veštine visoko usklađene sa praktičnim zahtevima budućih radnih mesta.
Obavezna stručna praksa u najpoznatijim hotelima, turističkim agencijama, turističkim organizacijama i drugim uslužnim organizacijama predstavlja najznačajniju prednost ovog studijskog programa. Univerzitet Singidunum ima preko 400 potpisanih sporazuma o saradnji sa domaćim i inostranim turističkim agencijama i organizacijama, hotelima i restoranima. To omogućuje studentima da steknu širok uvid u uslove svog budućeg rada i da, već u toku studiranja, uspostave kontakte sa brojnim potencijalnim poslodavcima.
Primeri poslova koje diplomirani studenti mogu da obavljaju su:
- organizacija i upravljanje hotelskim preduzećem
- upravljanje spa i wellness centrima
- organizacija keteringa
- upravljanje komercijalnim i socijalnim ugostiteljskim objektima
- rad u turističkim agencijama i organizacijama
- unapređenje kvaliteta usluga
- organizacija događaja
- upravljanje prodajom
- konsultantske usluge
- marketing
- upravljanje ljudskim resursima
- istraživanje tržišta i brojne druge poslove
U cenu školarine su uključeni svi udžbenici.
Prijemni ispit na studijskom programu Turizam, hotelijerstvo i ekonomija hrane sastoji se iz:
- intervjua na srpskom i engleskom jeziku na teme iz oblasti turizma, hotelijerstva i ekonomije hrane.
Nakon onlajn prijave, kandidat dobija mejl sa parametrima uz pomoć kojih će moći da se prijavi na platformu za polaganje prijemnog ispita: Link. Nakon prijave na navedenu platformu kandidat će moći da pristupi potrebnom materijalu za spremanje prijemnog ispita.
>Polaganje prijemnog ispita je besplatno i ne nameće obavezu upisa.
Cena školarine za ovaj stud. program na srpskom jeziku
iznosi 2100 € u dinarskoj protivvrednosti za 60 ESPB.