Sinigudnum logo
Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment

Turizam, hotelijerstvo i ekonomija hrane

Akademske studije na studijskom programu Turizam, hotelijerstvo i Ekonomija hrane osmišljene su u skladu sa potrebama tržišta i afinitetima kandidata koji žele da svoju karijeru grade u oblasti turizma i ugostiteljstva. U toku studija stiču se:

  • teorijska i praktična znanja uže struke
  • znanja iz ekonomije, prava, psihologije, menadžmenta, marketinga i kvantitativnih metoda,
  • znanje dva svetska jezika (obavezan je engleski jezik i izborni španski ili nemački jezik),
  • znanja i veštine iz informacionih tehnologija i sistema kroz dva predmeta iz oblasti informatike i,
  • znanja o primeni savremenih softverskih rešenja koja se koriste u oblasti turizma i hotelijerstva (na primer, ProtelHotel software, Amadeus, Galileo, Microsoft Dynamic 365, TuristKlub, CubeRisk).

hatZavršetkom studija na studijskom program za turizam, hotelijerstvo i ekonomija hrane stiče se akademsko zvanje diplomirani ekonomista sa dodatkom diplomi koji ukazuje na posebne kompetencije u oblasti turizma, hotelijerstva i ekonomije hrane

hatStudijski program Turizam, hotelijerstvo i ekonomija hrane je jedini program u Republici Srbiji čije su osnovne i master studije akreditovane i od strane Svetske turističke organizacije (UNWTO – United Nations World Tourism Organization) i time potvrdile potvrdile kvalitet studijskog programa.

Prijavi se za upis

Dve izborne opcije - Turizam i hotelijerstvo ili Ekonomija hrane, pružiće studentima mogućnost razvoja profesionalnih i ličnih sposobnosti, i uspešno će ih pripremiti za vodeće stručne pozicije u ovoj profesiji.

Turizam i hotelijerstvo predstavljaju jednu od najbrže rastućih industrija u svetu, a takođe i najperspektivnijih kako u svetu tako i u Srbiji. U okviru ove opcije, studenti će se upoznati sa različitim vidovima turizma, kao što su zdravstveni turizam, seoski turizam, banjski turizam, sportski turizam i drugi.

Ekonomija hrane i po sadržaju i po ishodima predstavlja u potpunosti novu izbornu opciju koja je osmišljena po uzoru na popularne programe na svetski poznatim univerzitetima. Od izuzetnog je značaja za turizam i ugostiteljstvo u celini, što potvrđuju i činjenice da je u savremenom profesionalnom ugostiteljstvu kuvar jedna od najtraženijih profesija i da pozicija šefa kuhinje/restorana predstavlja jedan od najbolje plaćenih poslova u svim delatnostima.

Nastava se na studijskom programu realizuje u hibridnom modelu (uživo i onlajn) što studentima omogućuje da fleksibilno organizuju svoje studiranje. Takođe, za studente se organizuju i studijska putovanja kao i posete najznačajnijim manifestacijama iz ove oblasti (Sajam turizma u Srbiji,  Solunu, Berlinu i ostale manifestacije). Posebno, nastava na opciji Ekonomiji hrane se izvodi u skladu sa principima dualnog obrazovanja što omogućuje da studenti steknu znanja i veštine visoko usklađene sa praktičnim zahtevima budućih radnih mesta.

Obavezna stručna praksa u najpoznatijim hotelima, turističkim agencijama, turističkim organizacijama i drugim uslužnim organizacijama predstavlja najznačajniju prednost ovog studijskog programa. Univerzitet Singidunum ima preko 400 potpisanih sporazuma o saradnji sa domaćim i inostranim turističkim agencijama i organizacijama, hotelima i restoranima. To omogućuje studentima da steknu širok uvid u uslove svog budućeg rada i da, već u toku studiranja, uspostave kontakte sa brojnim potencijalnim poslodavcima.

Primeri poslova koje diplomirani studenti mogu da obavljaju su:

  • organizacija i upravljanje hotelskim preduzećem
  • upravljanje spa i wellness centrima
  • organizacija keteringa
  • upravljanje komercijalnim i socijalnim ugostiteljskim objektima
  • rad u turističkim agencijama i organizacijama
  • unapređenje kvaliteta usluga
  • organizacija događaja
  • upravljanje prodajom
  • konsultantske usluge
  • marketing
  • upravljanje ljudskim resursima
  • istraživanje tržišta i brojne druge poslove

booksU cenu školarine su uključeni svi udžbenici.

Prijemni ispit na studijskom programu Turizam, hotelijerstvo i ekonomija hrane sastoji se iz:

  • intervjua na srpskom i engleskom jeziku na teme iz oblasti turizma, hotelijerstva i ekonomije hrane.

Nakon onlajn prijave, kandidat dobija mejl sa parametrima uz pomoć kojih će moći da se prijavi na platformu za polaganje prijemnog ispita: Link. Nakon prijave na navedenu platformu kandidat će moći da pristupi potrebnom materijalu za spremanje prijemnog ispita.

books>Polaganje prijemnog ispita je besplatno i ne nameće obavezu upisa.

hat Cena školarine za ovaj stud. program na srpskom jeziku iznosi 2100 € u dinarskoj protivvrednosti za 60 ESPB.

I godina

Kako funkcioniše ekonomski poredak, koja su osnovne zakonitosti po kojima funkcioniše tržište, zašto je važna konkurencija i koja su pravila makro i mikroekonomije, naučićete upravo na ovom predmetu.

Engleski jezik 1 je dvosemestralni ispit koncipiran na osnovu udžbenika Complete First Certificate (Cambridge University Press) kome odgovara nivo B2 (upper-intermediate level or Common European Framework). Ovaj kurs takođe predstavlja pripremu za one koji žele da steknu sertifikat o poznavanju opšteg engleskog jezika na nivou B2 (FCE).

Praktičan predmet na kome ćete brzo, efikasno i na zanimljiv način naučiti kako da ovladate osnovnim analizama funkcija, kao i to kako da primenite statističke metode u svom budućem zanimanju.

Svrha ovog predmeta je upoznavanje sa informacionim tehnologijama, hardverskom i softverskom osnovom savremenih računarskih sistema, kao i fenomenom umrežavanja i Interneta. Pored toga, razmatraju se osnove baza podataka i njihove primene u poslovnom okruženju. Posebna pažnja se posvećuje pitanjima bezbednosti i principima na kojima se zasniva elektronsko poslovanje. Kroz praktične laboratorijske vežbe stiču se osnove računarske pismenosti u pogledu korišćenja računara, rada sa Windows OS, upotrebe programa za obradu teksta, prezentacije i rada na Internetu.

Ovo je prvi usko stručni predmet na Vašim studijama. Na njemu ćete naučiti kako funkcioniše turističko tržište, kako se turizam razvijao u Srbiji i ostalim državama i zašto je turizam najbrže rastuća privredna grana danas.

Predmet na kom ćete naučiti kako da razumete ponašanje budućih klijenata, ključna pravila motivacije, kako funkcionišu emocije i kako one utiču na donošenje odluka kod potrošača na turističkom tržištu.

Karakteristika svih uspešnih ljudi je ili da su sami dobre računovođe ili da imaju dobre računovođe. Na ovom predmetu ćete se upoznati sa osnovama knjiženja, finansijskih izveštaja i značaju koji računovodstvo ima za uspešno poslovanje.

Cilj predmeta Španski jezik 1 jeste upoznavanje studenata sa osnovama španskog jezika i kulture zemalja španskog govornog područja, sa posebnim osvrtom na komunikativne funkcije jezika. Predmet, takođe, ima za cilj razvijanje jezičkih veština studenata kroz interaktivnu nastavu na španskom jeziku, odgovarajućih za nivo A1 Zajedničkog evropskog referentnog okvira za žive jezike.

Cilj i ishod predmeta je usvajanje veština u korišćenju nemačkog jezika na nivou A1 prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike. Akcenat je na razvijanju gramatičke, sociolingvističke, strategijske kompetencije i kompetencije na nivou diskursa. Nastava obuhvata čitanje, slušanje, pisanje, konverzaciju i obrađivanje stručne terminologije.

II godina

Na ovom predmetu naučićete osnove prava i pravnog sistema, koje će vam biti od ogromne koristi u praksi i radu u privredi. Imaćete prilike da na interaktivan i zanimljiv način, kroz debate i diskusije, učite o osnovnim elementima države i prava, kao i o ključnim aspektima prava u turizmu.

Jedna od najrazvijenijih grana ekonomije. Ovaj predmet će vas naučiti da uspešno plasirate svoju robu ili uslugu na turističkom, hotelijerskom tržištu i tržištu ekonomije hrane. Upoznaćete se sa najnovijim trendovima u oblasti marketinga u 21. veku.

Engleski jezik 2 je dvosemestralni ispit koncipiran na osnovu udžbenika Complete First Certificate (Cambridge University Press) kome odgovara nivo B2 (upper-intermediate level or Common European Framework). Ovaj kurs takođe predstavlja pripremu za one koji žele da steknu sertifikat o poznavanju opšteg engleskog jezika na nivou B2 (FCE).

Predmet koji pruža studentu mogućnost da se upoznate sa prostorom kao opštim resursom i sistemom, kao i sa turističkim resursima, njihovom vrednošću i značajem za formiranje turističkog proizvoda i turističke ponude u prostoru.

Cilj predmeta Španski jezik 2, koji se, po svojoj strukturi i sadržaju, nadovezuje na predmet Španski jezik 1 jeste priprema studenata za sporazumevanje u različitim jezičkim situacijama na španskom jeziku, razumevanje pročitanih tekstova i pisanje kraćih formi deskriptivne i narativne forme u sadašnjem i prošlom vremenu, prema deskriptorima za nivo A2 Zajedničkog evropskog referentnog okvira za žive jezike.

Cilj i ishod predmeta je usvajanje veština u korišćenju nemačkog jezika na nivou A1 prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike. Akcenat je na razvijanju gramatičke, sociolingvističke, strategijske kompetencije i kompetencije na nivou diskursa. Nastava obuhvata čitanje, slušanje, pisanje, konverzaciju i obrađivanje stručne terminologije.

Predmet na kome ćete naučiti osnovna pravila uspešnog upravljanja i rukovođenja. Uspešno pohađan predmet omogućiće vam da se lakše suočite sa izazovima u realnom okruženju i da, koristeći menadžerske veštine i znanja, probleme rešavate efikasno.

Kako uspešno osmisliti i upravljati turističkom destinacijom? Zašto je Srbija izuzetno atraktivna turistička destinacija i na koji način se mogu povećati njene prednosti na globalnom tržištu? Ovo su samo neke od ključnih tema u okviru ovog usko stručnog predmeta na II godini studija.

Predmet na kome ćete naučiti osnovne karakteristike najvažnijih i najrasprostranjenijih međunarodnih kuhinja na svetu. U čemu su slične i u čemu se razlikuju? Koji običaji prate različite gastronomske kulture. Sve su ovo teme koje se obrađuju na predmetu ključnom za izbornu opciju Ekonomija hrane na II godini studija.

Na ovom predmetu naučićete osnovna pravila ponašanja zaposlenih u organizacijama, kao i ključne karakteristike različitih poslovnih kultura. Predmet koji će vas naučiti pravilima uspešne komunikacije i u potpunosti pripremiti za stručnu praksu na III i IV godini studija.

III godina

Na ovom predmetu naučićete najvažnije elemente uspešnog upravljanja u hotelskoj industriji, kao i ključna pravila uspešnog poslovanja hotela na globalnom i nacionalnom tržištu u uslovima globalizacije.

Na koji način funkcionišu turističke agencije? Koja su osnovna pravila poslovanja organizatora putovanja? Kako se obavljaju složene poslovne operacije u turističkim agencijama? Ovo su samo neke od tema koje ćete naučiti na stručnom predmetu na III godini studija.

Engleski jezik 3 je dvosemestralni ispit koncipiran na osnovu udžbenika Going International (Oxford University Press) na nivou B1. Cilj nastave predmeta Engleski jezik III je da studente uvede u stručnu terminologiju iz oblasti turizma i hotelijerstva i osposobi ih za samostalnu i kreativnu upotrebu jezičkih struktura i veština u njihovom poslovnom okruženju.

Predmet na kom ćete naučiti kako se odvija i koja su pravila uspešnog finansijskog poslovanja u turističkoj privredi.

Kako uspešno osnovati sopstveni restoran? Koja su pravila poslovanja restorana na tržištu? Koji su ključni propisani standardi koji se odnose na restoraterstvo i na koji način uspešno upravljati restoranima? Sve su ovo ključne teme koje ćete obrađivati u okviru predmeta na III godini studija.

Informacione tehnologije su neizostavne u svim oblastima poslovanja. Na ovom predmetu naučićete kako da primenite IT u turizmu i hotelijerstvu i kako da uspešno koristite programe namenjene ovim oblastima poput Amadeusa i Protela.

Na ovom predmetu, upoznaćete se sa konceptom održivog razvoja kulturnog turizma i potencijalnom konfliktnošću između zaštite kulturnih resursa i dobara i njihovom eksploatacijom u turizmu. Takođe, naučićete modele održivog razvoja turističkih kulturnih atrakcija i njihovim upravljanjem.

Jedna od najrazvijenijih grana ekonomije. Ovaj predmet će vas naučiti da uspešno plasirate svoju robu ili uslugu na turističkom, hotelijerskom tržištu i tržištu ekonomije hrane. Upoznaćete se sa najnovijim trendovima u oblasti marketinga u 21. veku.

Ovaj predmet će vam omogućiti da razumete višedimenzionalno digitalno okruženje kao osnovni prostor za savremene marketinške aktivnosti. Upoznaćete se sa ključnim tehnologijama interneta i drugim digitalnim platformama sa aspekta korišćenja u marketinške svrhe i ovladaćete znanjima i alatima za razvoj marketinških strategija na digitalnim platformama i evaluaciju njihove efikasnosti.

Izvođenje i usvajanje novih tematskih, gramatičkih, komunikativnih i leksičkih jedinica. Uvođenje u stručnu terminologiju kroz primere iz izvorne hispanske literature. Ovaj kurs treba da osposobi studente za razumevanje i izražavanje u različitim situacijama, kako u svakodnevnoj komunikaciji, tako i u poslovnom okruženju; za samostalno tumačenje različitih tekstova, za poslovno komuniciranje i pisanje sastava, pisama i izveštaja jednostavnije forme. Program izvođenja nastave odgovara nivou B1.1.

Cilj i ishod predmeta je usvajanje veština u korišćenju nemačkog jezika na nivou A2 prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike. Akcenat je na razvijanju gramatičke, sociolingvističke, strategijske kompetencije i kompetencije na nivou diskursa. Nastava obuhvata čitanje, slušanje, pisanje, konverzaciju i obrađivanje stručne terminologije.

IV godina

Na ovom predmetu upoznaćete se sa uticajem ishrane i rekreacije, kao i svih prirodnih činilaca koji deluju na zdravlje, a povezani su sa boravkom turista na destinaciji, kao i sa efikasnošću nemedicinskih tretmana koji se nude u wellness i spa centrima i banjskim lečilištima.

Predmet na kom ćete naučiti na koji način se ponašaju potrošači na turističkom tržištu i šta sve utiče na njihovu odluku da postanu vaši potencijalni klijenti. Interaktivna predavanja sa brojnim primerima iz prakse, pomoći će vam u tome.

Dvosemestralni ispit koncipiran na osnovu udžbenika Going International (Oxford University Press) na nivou B1. Cilj nastave predmeta Engleski jezik IV je da studente osposobi za komunikaciju na engleskom jeziku u oblasti turizma i hotelijerstva.

Moći ćete da usvojite znanja iz oblasti finansijske i ekonomske analize poslovanja u privatnom i javnom sektoru u turizmu, da se osposobite za samostalnu analizu bilansa stanja i bilansa uspeha, analizu osnovnih ekonomski elemenata poslovanja, samostalnu analizu poslovnog plana.

Naučićete sve o važnosti pojedinih specifičnih oblika turizma na domaćem i međunarodnom tržištu i značaju pojedinih specifičnih/selektivnih oblika turizma za nacionalnu ekonomiju i razvoj turizma Srbije uopšte.

Šta je bezbednost hrane i koje su to najčešće opasnosti u hrani koje je čine nebezbednom za zdravlje ljudi? Saznaćete još i koji su osnovni pristupi i principi upravljanja bezbednošću hrane, koji garantuju ponudu bezbedne hrane potrošaču, što su samo neke od najvažnijih tema u okviru ovog predmeta.

Sistematizovanje i obnavljanje ranije stečenih znanja. Izvođenje i usvajanje novih tematskih, gramatičkih, leksičkih i komunikativnih jedinica. Uvođenje i primena nove stručne terminologije. Studenti se pripremaju za sporazumevanje u različitim kontekstima, kako u svakodnevnoj komunikaciji, tako i u poslovnom okruženju.

Cilj i ishod predmeta je usvajanje veština u korišćenju nemačkog jezika na nivou A2 prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike. Akcenat je na razvijanju gramatičke, sociolingvističke, strategijske kompetencije i kompetencije na nivou diskursa. Nastava obuhvata čitanje, slušanje, pisanje, konverzaciju i obrađivanje stručne terminologije.

Kako se projektuje, gradi i održava hotelska arhitektura, kako se vrši izbor lokacije objekta, sadržaj soba i kupatila, projektovanje i sadržaj restorana,p rojektovanje dodatnih sadržaja, kreiranja enterijera sa svim elementima menjanja, zaštite i redizajniranja u zavisnosti od kategorizacije i projektnog zadatka.

Saznaćete sve o osnovnim vrstama i karakteristikama životnih namirnica koje se koriste u ugostiteljstvu i nude domaćim i stranim turistima i njihovoj pravilnoj upotrebi u ugostiteljstvu.

Predmet na kome ćete naučiti osnovne personalne i poslovne veštine koje će vam omogućiti da budete konkurentni na tržištu rada i lakše se zaposlite i budete uspešniji u poslu. U okviru ovog predmeta ćete moći znanja da primenite na stručnoj praksi u privredi i pretočite ih u konkretan istraživački projekat.

* Realizacija izbornih predmeta zavisi od broja kandidata

Da li Vam je potrebna pomoć?

close
send