Akademske studije na Fakultetu za turistički i hotelijerski menadžment osmišljene su u skladu sa potrebama kandidatima koji, motivisani temama kao što su putovanja, savremene turističke destinacije, hotelsko poslovanje i hrana, biraju da svoju karijeru grade u oblasti turizma i ugostiteljstva.
Obavezna stručna praksa u najpoznatijim hotelima, turističkim agencijama i restoranima, predstavlja najznačajniju prednost ovog fakulteta. Studenti koji upišu ovaj fakultet biće u prilici da učestvuju u studijskim putovanjima, kao i najznačajnijim manifestacijama iz ove oblasti (Sajam turizma u Srbiji i Berlinu i ostale manifestacije). Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment potpisnik je preko 400 sporazuma o saradnji sa domaćim i inostranim turističkim agencijama i organizacijama, hotelima i restoranima. Svetska turistička organizacija (UNWTO - United Nations World Tourism Organization) potvrdila je kvalitet ovog studijskog programa više puta.
Nastava je osmišljena tako da studenti pored teorijskog i praktičnog znanja, usvajaju znanje iz još barem dva svetska jezika (engleski, španski, italijanski, francuski, nemački, kineski i ruski jezik), informacionih tehnologija i primenjuju savremena softverska rešenja koji se koriste u ovoj oblasti (Protel Hotelsoftware, Amadeus, Galileo, Microsoft Dynamic 365, TuristKlub, CubeRisk).
U kombinaciji sa stečenim znanjem i unapređenim poslovnim veštinama, diplomiranim studentima Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment biće olakšan put ka pronalaženju atraktivnog i dobro plaćenog radnog mesta.
Turizam - Predstavlja jednu od najbrže rastućih industrija u svetu, a takođe i jednu od najperspektivnijih grana privrede u Srbiji. U okviru ove opcije, studenti će se upoznati sa različitim vidovima turizma, kao što su zdravstveni turizam, seoski turizam, banjski turizam, sportski turizam i drugi.
Hotelijerstvo - Hotelska industrija je danas jedna od najprofitabilnijih, zbog toga što se ova industrija najbrže oporavila nakon svetske ekonomske krize. Na izbornoj opciji Hotelijerstvo, studenti će izučavati strategije organizacije i upravljanja hotelskim poslovanjima i poznatim hotelskim lancima.
Ekonomija hrane - Sa aspekta sadržaja i ishoda realizacije, ovo je u potpunosti nova izborna opcija koja je osmišljena po uzoru na popularne programe na svetski poznatim univerzitetima. Nastava na opciji Ekonomiji hrane se izvodi u skladu sa principima dualnog obrazovanja. U prilog ovome govori i činjenica da u modernom i profesionalnom ugostiteljstvu, pozicija šefa kuhinje/restorana predstavlja jednu od najvažnijih i najbolje plaćenih pozicija.
Potvrda kvaliteta Svetske turističke organizacije za studijske programe osnovnih i master studija, iz oblasti turizma i hotelijerstva.
Prema anketi sprovedenoj među diplomcima koji čine ALUMNI asocijaciju, studenti Univerziteta Singidunum nakon diplomiranja na datom studijskom programu mogu se zaposliti na sledećim pozicijama:
- Turistički vodič / pratilac
- Menadžer prodaje turističkih aranžmana
- Menadžer turističke agencije
- Marketing menadžer turističke agencije
- Menadžer sektora plana i analize
- Menadžer interne kontrole u hotelu
- Menadžer interne revizije u hotelu
- Menadžer prodaje u turističkim agencijama
- Recepcioner
- Menadžer recepcije (Front office)
- Menadžer sektora hrane i pića (F&B)
- Menadžer sektora marketinga i prodaje
- Generalni menadžer hotela
- Asistent generalnog menadžera
- Rukovodilac rentakar agencije
- Menadžer u avio-kompanijama
- Menadžer u oblasti keteringa
- Menadžer u globalnim distribucionim sistemima
- Menadžer u kruzing kompanijama
- Rukovodilac u turističkim organizacijama
- Saradnik u lokalnim, regionalnim i nacionalnim turističkim organizacijama
- Menadžer wellness centara
- Menadžer u kongresnim biroima i centrima
- Rukovodilac u nacionalnim parkovima
- Menadžer u akva-parkovima
- Menadžer tematskih parkova
- Marketing menadžer
- Rukovodilac sektora za turizam u saobraćajnim preduzećima
- Rukovodilac komercijalnih poslova u saobraćajnim preduzećima
- Menadžer etno sela
- Menadžer za poslovna putovanja u velikim korporacijama
- Menadžer u destinacijskim menadžment kompanijama i organizacijama
- Saradnik na poslovima iz oblasti turizma u javnom sektoru
- Saradnik-organizator javnih skupova, događaja i manifestacija
- Nastavnik u srednjim stručnim školama
- Saradnik u ustanovi kulture
- Menadžer restorana i ugostiteljskih objekata
- Menadžer za odnose sa javnošću (PR)
- Menadžer sektora za ljudske resurse (HR)
- Rukovodilac organskih farmi
- Rukovodilac vinarija
- Rukovodilac farmi meda
- Rukovodilac ribnjaka
Cena školarine za ovaj stud. program na srpskom jeziku iznosi 1800 € u dinarskoj protivvrednosti za 60 ESPB.
U cenu školarine su uključeni svi udžbenici.
Prijemni ispit na studijskom programu Turizam, hotelijerstvo i ekonomija hrane sastoji se iz:
- intervjua na srpskom i engleskom jeziku na teme iz oblasti turizma, hotelijerstva i ekonomije hrane.
Nakon onlajn prijave, kandidat dobija mejl sa parametrima uz pomoć kojih će moći da se prijavi na platformu za polaganje prijemnog ispita: Link. Nakon prijave na navedenu platformu kandidat će moći da pristupi potrebnom materijalu za spremanje prijemnog ispita.
Nakon uspešnog završetka studija, studenti stiču akademsko zvanje diplomirani ekonomista, sa dodatkom diplomi koji ukazuje na posebne kompetencije u oblasti turizma, hotelijerstva i ekonomije hrane.
Legenda
Izborne opcije studijskog programa:- T Turizam
- H Hotelijerstvo
- E Ekonomija hrane