117,2078

Uspešno realizovana stručna ekskurzija na Ohrid

Studenti Univerziteta Singidunum  boravili su na stručnoj ekskurziji u Makedoniji od 14. do 18. aprila 2016. godine. 
 
Maršruta studijskog putovanja obuhvatala je Skoplje - Ohridsko jezero - Bitolj - Kavadarce - Negotino.  
 
Na ekskurziju je putovalo 70 studenata uglavnom sa Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment, ali i članovi Studentskog Parlamenta sa drugih fakulteta, članovi Medija kluba, stipendisti, kao i studenti iz Centra Niš i Novi Sad. Gosti ekskurzije bili su učenici Ekonomsko-trgovinske škole "Paja Marganović" iz Pančeva koji su osvojili drugo mesto na takmičenju Razvoj omladinskog turizma, koje je organizovao Univerzitet Singidunum. 
Ekskurzija Ohrid - slika 1
Prvog dana ekskurzije studenti su posetili Univerzitet za turizam i menadžment u Skoplju. Domaćini su bili prof. dr Ace Milenkovski, rektor Univerziteta, doc. dr Saško Gramatikovski, dekan Fakulteta za turizam i menadžment, prof. dr Sašo Kožuharov, prorektor za nauku i dekan Ekonomskog fakulteta, kao i asistenti i studenti Univerziteta za turizam i menadžment iz Skoplja. 
Ekskurzija Ohrid - slika 2
Za naše studente je priređen svečani prijem, nakon koga su imali priliku da se upoznaju sa načinom rada partnerskog UTMS. Zajedno sa domaćinima, studenti su obišli zgradu Univerziteta, a doc. dr Zoran Strezovski je održao predavanje o razvoju turizma u Makedoniji. 
Ekskurzija Ohrid - slika 3 Ekskurzija Ohrid - slika 4
Kolege sa skopskog Univerziteta za turizam i menadžment su bili odlični turistički vodiči i našim studentima pokazali sve znamenitosti glavnog grada Makedonije. 
Ekskurzija Ohrid - slika 6 Ekskurzija Ohrid - slika 5
U okviru stručne posete Skoplju organizovan je i prijem za studente Univerziteta Singidunum u Ambasadi Republike Srbije. Učesnicima ekskurzije su se obratili njena ekselencija Dušanka Divjak - Tomić, ambasadorka Republike Srbije u Skoplju i prof. dr Lepa Babić, ambasadorka Bosne i Hercegovine u Makedoniji. 
Ekskurzija Ohrid - slika 7 Ekskurzija Ohrid - slika 8
Obilazak Ohrida u pratnji lokalnog turističkog vodiča upotpunio je drugi dan ekskurzije. Samuilova tvrdjava, Crkva Svetog Klimenta Ohridskog, amfiteatar, Crkva Svete Sofije, staro gradsko jezgro, Crkva Sv. Jovan Kaneo... samo su neke od kulturno-istorijskih znamenitosti koje su studenti obišli. Čuveni Biljanini izvori su se takođe našli na maršruti putovanja. 
Ekskurzija Ohrid - slika 9
Ekskurzija Ohrid - slika 10 Ekskurzija Ohrid - slika 11
Ekskurzija Ohrid - slika 12 Ekskurzija Ohrid - slika 13
Vožnja brodom Ohridskim jezerom upotpunila je doživljaj drugog dana ekskurzije, a organizovan je i obilazak  manastira Sveti Naum, podignutog 900-te godine, u kome je sahranjen Sv. Naum, učenik Ćirila i Metodija i veliki iscelitelj. 
 
Učesnici ekskurzije bili su smešteni u hotelu "Klimetica" u naselju Sveti Stefan, na obali Ohridskog jezera. 
Ekskurzija Ohrid - slika 14
O srpskoj istoriji od 1912. do 1918. godine govorilo se na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju. 
Ekskurzija Ohrid - slika 15
Učesnici ekskurzije obišli su i drugi grad po veličini u Makedoniji - Bitolj ili Grad Konzula, kako ga nazivaju. 
Ekskurzija Ohrid - slika 16
Na kraju putovanja upriličena je stručna poseta vinariji "Pivka" u makedonskom gradu Negotino. Studenti su imali priliku da vide kako se prave čuvena vina iz predela Tikveš. 
Ekskurzija Ohrid - slika 17 Ekskurzija Ohrid - slika 18
Cilj ekskurzije bio je upoznavanje prirodnih i kulturnih lepota Makedonije, stručne posete Univerzitetu za turizam i menadžment u Skoplju, hotelima na Ohridu, vinarijama,  kao i bolje upoznavanje i druženje studenata FTHMa, stipendista i predstavnika u Studentskom Parlamentu. 
Ekskurzija Ohrid - slika 19
Gostoprimstvo kolega iz Makedonije impresioniralo je naše studente, pa jedan od utisaka napisan u anketi na kraju putovanja glasi  "U posetama u kojima smo bili smo dočekani kao predsednici država u najmanju ruku, a ne kao studenti".
Ekskurzija Ohrid - slika 20
 
Studenti su svojim ponašanjem ostavili veoma pozitivni sliku o Univerzitetu Singidunum na sve druge turiste koje su tokom puta sretali, hotelijere, vodiče, vozače, kolege iz Skoplja, zaposlene u Ambasadi Srbije i na najbolji mogiući način prezentovali Singidunum, Beograd i Srbiju. 
Ekskurzija Ohrid - slika 21
Vođa puta je bio  Predrag Obradović, marketing i PR menadžer, a za prelepe fotografije koje možete pogledati na zvaničnoj Facebook stranici Univerziteta Singidunum zaslužan je Luka Pejčić, student. 
Univerzitet Singidunum © 2023