117,1777

Održana šesta međunarodna konferencija FINIZ 2019

U petak, 6. decembra 2019. godine, Univerzitet Singidunum je bio organizator i domaćin šeste po redu Međunarodne naučne konferencije FINIZ, pod nazivom Digitalizacija i smart finansijsko izveštavanje.

Konferenciju je otvorio prof. dr Milovan Stanišić, predsednik Univerziteta Singidunum.

Održana šesta međunarodna konferencija FINIZ 2019 - 1

Uvodni govornici ovogodišnje konferencije su bili:

  • Milibor Saković, Zajednica ekonomskih, pravno – birotehničkih, trgovinskih i ugostiteljsko – turističkih škola Republike Srbije/direktor I ekonomske škole, Beograd
  • Mihailo Jovanović, direktor kancelarije za IT i elektronsku upravu,
  • Marko Janković, predsednik Komisije za hartije od vrednosti,
  • Siniša Krneta, direktor Beogradske berze,
  • Lidija Bajić, finanijski direktor Novo Nordisk Srbija,
  • Courtney Bogaard, Head of Talent Acquisition, Nordeus.
Održana šesta međunarodna konferencija FINIZ 2019 - 2-1 Održana šesta međunarodna konferencija FINIZ 2019 - 2-2 Održana šesta međunarodna konferencija FINIZ 2019 - 2-3

Predsedavajući plenarnog dela su bili profesori Zoran Petrović i Lidija Barjaktarović. Oni su izneli rezultate aktuelnih projekata Tehničke pomoći u reformi korporativnog finansijskog izveštavanja, pod okriljem Svetske banke i Ministarstva finansija Republike Srbije. Dalje, su istakli značaj kontinuirane edukacije u saradnji sa Udruženjem internih revizora Srbije, Nacionalnim društvom procenitelja Srbije, WMG Advisory i Udruženjem sertifikovanih istražitelja prevara Srbije. Plenarni deo je završen predstavljanjem sesija od strane predsedavajućih.

Profesor Nemanja Stanišić, prorektor za nauku Univerziteta Singidunum, je pozvao prisutine na sesiju Naučni radovi. Ove godine je u zborniku objavljeno 20 radova, iz 9 zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Litvanija, Rusija, Srbija, Slovačka, Oman i Narodna Republika Kina). S obzirom na to da je bilo najviše pristiglih radova iz oblasti cirkularne ekonomije, organizovana je posebna sesija, koju je predstavio profesor Mesud Adžemović.

Održana šesta međunarodna konferencija FINIZ 2019 - 3

Profesorka Goranka Knežević, dekanka Poslovnog fakulteta u Beogradu, je bila domaćin sesije Finansijska forenzika, koja je organizovana u saradnji sa Udruženjem sertifikovanih istražitelja Srbije. Teme koje su bile u fokusu sesije su: digitalizacija kao faktor koji utiče na razvoj istražnih tehnika i njihovu sve veću efikasnost, kao i uticaj digitalizacije na actus reus i izvršenje krivičnog dela.

Održana šesta međunarodna konferencija FINIZ 2019 - 4-1 Održana šesta međunarodna konferencija FINIZ 2019 - 4-2

Profesor Zoran Petrović, je kao predsedavajući sesije Računovodstvo i revizija - Uticaj digitalizacije na proces finansijskog izveštavanja, predstavio teme u fokusu. To su bile: uticaj izmena poreskih propisa na opterećenost računovođe, obračunavanje troškova i učinaka: trenutno stanje u Republici Srbiji i mogućnosti unapređenja, i revizija finansijskih izveštaja: od troška do koristi. Profesor Miroslav Perić je bio domaćin sesije Udruženja internih revizora, pod nazivom Izazovi automatizacije interne revizije. Profesor Vule Mizdraković je pozvao zainteresovanu javnost na sesiju Procenitelja, čija je tema bila Značaj i uloga sudskog veštačenja. Profesor Lazar Dražeta je kao predsedavajući sesije Singidunum HR Forum 2019: Srbija u korak sa HR trendovima, izneo glavne teme za HR stručnjake. Profesorka Jelena Gajić je kao domaćin sesije Digitalni marketing u svetu finansija, istakla da je digitalni marketing imperativ savremenog poslovanja finansijskih organizacija.

Održana šesta međunarodna konferencija FINIZ 2019 - 5-1 Održana šesta međunarodna konferencija FINIZ 2019 - 5-2 Održana šesta međunarodna konferencija FINIZ 2019 - 5-3

Konferencija FINIZ je nastavila da podstiče stručnjake iz privrede i naučne radnike da istražuju stvarne događaje i predlažu nova finansijska rešenja u funkciji umrežavanja svetskih finansijskih trendova, i izazova upravljanja rizicima.

Održana šesta međunarodna konferencija FINIZ 2019 - 6

Univerzitet Singidunum © 2023