117,2078

Održana sedma međunarodna konferencija FINIZ 2020

U petak, 4. decembra 2020. godine, Univerzitet Singidunum je bio organizator i domaćin sedme po redu Međunarodne naučne konferencije FINIZ, pod nazivom Ljudi u fokusu automatizacije procesa.

Konferencija se održala online putem Microsoft Teams platforme.

FINIZ 2

Konferenciju je otvorio prof. dr Nemanja Stanišić, rektor Univerziteta Singidunum.

Uvodni govornici ovogodišnje konferencije su bili:

  • Marko Janković, predsednik Komisije za hartije od vrednosti,
  • Danijela Ilić, predsednica Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije,
  • Zoran Škobić, rukovodilac sektora edukacije i koordinator međunarodne saradnje, SRRS
  • Sanja Kekić, predsednica Udruženja ISACA Beograd,
  • Žarko Vukadinović, predsednik Udruženje ACFE Srbija

Finiz image

Predsedavajući plenarnog dela su bili profesori Goranka Knežević, Zoran Petrović i Lidija Barjaktarović. Oni su se osvrnuli na aktuelne projekte Univerziteta Singidunum u oblasti poreza (Razmena iskustva Višegradskih zemalja u aktivnostima izbegavanja plaćanja poreza) podržanim grantom International Visegrad Fund i primene veštačke inteligencije u finansijama koja vodi većoj transparentnosti u finansijskoj industriji (COST CA 19130). Potom su izneli rezultate prethodnih projekata Tehničke pomoći u reformi korporativnog finansijskog izveštavanja, pod okriljem Svetske banke i Ministarstva finansija Republike Srbije. Dalje, su istakli značaj kontinuirane edukacije u saradnji sa Udruženjem internih revizora Srbije, Nacionalnim društvom procenitelja Srbije i Udruženjem sertifikovanih istražitelja prevara Srbije. I na kraju su iskoristili priliku da informišu prisutne da je Poslovni fakultet Univerziteta Singidunum dobio prestižnu univerzitetsku afilijaciju globalnog CFA Instituta.  Plenarni deo je završen predstavljanjem sesija koje slede.

FINIZ 4 FINIZ 3

Profesorka Goranka Knežević, dekanka Poslovnog fakulteta u Beogradu je pozvala prisutine na sesije Naučni radovi (kojom su predsedavali profesori Nebojša Bačanin-Džakula, prorektor za nauku Univerziteta Singidunum, i Tijana Radojević, prodekanka Poslovnog fakulteta u Beogradu) i Finansijska forenzika. Ove godine je u zborniku objavljeno 29 radova, iz 10 zemalja (Armenija, Bangladeš, Bosna i Hercegovina, Francuska, Grčka, Oman, Poljska, Srbija, Turska, Velika Britanija). Profesorka Goranka Knežević je bila domaćin sesije Finansijska forenzika, koja je organizovana u saradnji sa Udruženjem sertifikovanih istražitelja prevara za Srbiju. Teme koje su bile u fokusu sesije su: u uslovima automatizacije poslovnih procesa sve je veći broj krivičnih dela, kako zbog online okruženja u kojima se odvija poslovanje nakon pojavljivanja pandemije izazvane virusom Kovid 19, tako i zbog činjenice da kriminalni um učinioca krivičnih dela uvek pronalazi nove oblike aktivnosti. Adekvatnim anonimnim studijama slučaja je odgovoreno na pitanje kako reagovati nakon indicija da postoji ili je u toku prevarna radnja.

Profesor Zoran Petrović, je kao predsedavajući sesije Računovodstvo i revizija – Računovodstvo u doba pandemije, predstavio teme u fokusu. To su bile: problem sa kojima se susreću računovođe i uticaj pandemije na promenu načina rada računovođa.

Profesori Lidija Barjaktarović i Piotr Luty sa Wroclaw University Poland su bili domaćini sesije pod okriljem projekta Razmena iskustva Višegradskih zemalja u aktivnostima izbegavanja plaćanja poreza,  podržanim grantom International Visegrad Fund. Sesija je započela diskusijom u vezi otvorenih pitanja teorije i prakse, a završena prezentacijom radova (9) iz tematske oblasti projekta.

Profesor Vule Mizdraković je bio predsedavajući sesije Procenitelja, čija je tema bila Nacionalni standardi za procenu vrednosti nepokretnosti: neophodnost i perspektive mogućih izmena. Profesor Lazar Dražeta je predsedavao sesijom Digitalni HR. Profesori Jelena Gajić i Aleksandar Đorđević su bili domaćini sesije Marketing i automatizacija. Koleginica Kljajić je bila domaćin sesije Udruženja internih revizora, pod nazivom “U korak sa promenama”.

Konferencija FINIZ je nastavila da podstiče stručnjake iz privrede i naučnike da istražuju stvarne događaje i predlažu nova finansijska rešenja u funkciji umrežavanja svetskih finansijskih trendova, i izazova upravljanja rizicima.

FINIZ 1

Univerzitet Singidunum © 2023