117,0490

Održan dan stranih jezika na Univerzitetu Singidunum

U petak 9. decembra 2016. godine održana je manifestacija Dan stranih jezika na Univerzitetu Singidunum. 

Dan stranih jezika je takmičenje srednjoškolaca, na kome su se talentovani učenici predstavili različitim umetničkim nastupima na stranim jezicima. 

Svoje radove na teme "Mi  u očima stranaca" i "Stranci u našim očima" prezentovali su učenici iz čak četrnaest škola na engleskom, nemačkom, francuskom i italijanskom jeziku.

odrzan-dan-stranih-jezika-na-univerzitetu-singidunum-2016-12-01

Manifestacija i takmičenje pod nazivom Dan stranih jezika, govori o tome koliko Univerzitet Singidunum pridaje važnost učenju stranih jezika u okviru svih studijskih programa. Pored engleskog jezika koji je obavezan predmet, na Univerzitetu Singidunum studenti mogu, kao izborni predmet, učiti španski, italijanski, francuski, nemački, ruski i kineski jezik.

odrzan-dan-stranih-jezika-na-univerzitetu-singidunum-2016-12-02

Žiri su činili profesori stranih jezika Univerziteta Singidunum: 

 • doc. dr Marijana Prodanović, profesor engleskog jezika 
 • doc. dr Vera Ošmjanski, profesor engleskog jezika 
 • Vesna Ćurčić, profesor nemačkog jezika 
 • Mirjana Dubičanin, profesor italijanskog jezika 
 • Aleksandra Gagić, profesor španskog jezika 
 • Miloš Pupavac, profesor ruskog jezika 
 • Neda Maenza, profesor francuskog jezika 

Na samom početku prisutnim učenicima, nastavnicima, studentima i profesorima se obratila doc. dr Marijana Prodanović, koja je predstavila studijski program Anglistika. Studenti I godine Anglistike Marko Lazić, Katarina Đorđević, Mladen Barjaktarević i Sara Čavor su priredili skeč u kojem su prikazali britanske i američke stereotipe na komičan način.

Predstavili su se i studenti I godine Fakulteta dramskih i filmskih umjetnosti Univerziteta Sinergija iz Bijeljine ( u klasi profesorke Ljiljane Blagojević) Jelena Popovići i Nemanja Stanković. Početak manifestacije upotpunila je i Isidora Tobić, studentkinja III godine Poslovnog fakulteta koja je govorila poemu "Prijatelji" na kineskom jeziku. 

odrzan-dan-stranih-jezika-na-univerzitetu-singidunum-2016-12-03

Nakon tamičarskog dela u okviru koga je nastupilo preko pedeset učesnika iz četrnaest škola iz Beograda, Jagodine, Gornjeg Milanovca, Sečnja, Lazarevca i Pančeva žiri je proglasio pobednike:  

I mesto:

 • Gimnazija "Takovski ustanak" Gornji Milanovac - Miloš Marić i Ksenija Radojević, mentor Marija Veljić - italijanski jezik

odrzan-dan-stranih-jezika-na-univerzitetu-singidunum-2016-12-04

II mesto: 

 • Pravno poslovna škola Beograd: Ivana Jovanović i Marija Lekić, mentor Lidija Korošec - francuski jezik 
 • Gimnazija "Takovski ustanak" Gornji Milanovac: Emilija Vučićević i Viktor Nišavić, mentor Katarina Ristanović - engleski jezik
 • Srednja turistička škola Novi Beograd: Adrijana Novaković i Maja Kričak, mentor Mladenka Đurović - engleski jezik 
 • Četrnaesta beogradska gimnazika: Balša Milošević i Dimitrije Konjević, mentor Marina Sekulić - engleski jezik 
 • Srednja škola "Vuk Karadžić" Sečanj: Maša Vujović i Nikola Denda, mentor Željka Čapo Tomečkova - engleski jezik 
odrzan-dan-stranih-jezika-na-univerzitetu-singidunum-2016-12-05 odrzan-dan-stranih-jezika-na-univerzitetu-singidunum-2016-12-06

III mesto: 

 • Ruska gimnazija pri Ambasadi Ruske federacije u Beogradu: Anastasija Stojković i Ljudmila Korabova, mentor: Jelena Nikolajevna Kozireva 
 • Evropska pravno-poslovna škola "Milutin Milanković" Beograd: Aleksandra Vicijan i Nikolina Tomić, mentor Sanja Đorđević - engleski jezik 
 • Gimnazija Lazarevac: Mia Petrović i Natalija Marović, mentor Nada Ćiraković - engleski jezik 
 • Srednja turistička škola Novi Beograd: Emilija Minić i Mirjana Janjić, mentor Mladenka Đurović - engleski jezik 
odrzan-dan-stranih-jezika-na-univerzitetu-singidunum-2016-12-07 odrzan-dan-stranih-jezika-na-univerzitetu-singidunum-2016-12-08

Nagrađeni učenici i njihovi nastavnici su dobili: letovanje u organizaciji Turističke agencije za mlade Rapsody travel, kurseve stranih jezika u Centru za strane jezike Univerziteta Singidunum, jednodnevni izlet u organizaciji Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment, komplete užbenika u izdanju Univerziteta Singidunum. 

odrzan-dan-stranih-jezika-na-univerzitetu-singidunum-2016-12-09

Manifestaciju su zatvorili studenti Marija Arsić i Petar Ignjatović koji su na italijanskom jeziku otpevali pesmu "Sara perche ti amo".  

odrzan-dan-stranih-jezika-na-univerzitetu-singidunum-2016-12-10

Voditelji programa su bili Milica Simonovski, studentkinja I godine studijskog programa Anglistika i Dušan Borovčanin, asistent. 

Fotografije sa Dana stranih jezika, čiji su autori studenti Luka Pejčić i Katarina Breško, možete pogledati na zvaničnoj Facebook stranici Univerziteta Singidunum.

Univerzitet Singidunum © 2024