117,2078

Iskustva studenata sa Erasmus mobilnosti

Moje ime je Anja Nedeljković, trenutno sam student završne godine na Univerzitetu Singidunum, na smeru Turizam I Hotelijerstvo. U novembru 2019. godine sam ušla na zvanični sajt univerziteta i zapazila sam objavu gde se studenti pozivaju na prijavu za +Erasmus program. Aplicirala sam I kako su se sve kockice poklopile, već u januaru sam stigla u Kaunas, drugi grad po veličini u Litvaniji. Iskreno, smatram da mi je apliciranje za ovaj program bila jedna od boljih, ako ne I najbolja odluka u zivotu. Ova prilika me je naucila mnogo čemu, počevši od samostalnog života, načina studiranja u Evropi, upoznavanja drugih kultura I poštovanja istih, pa do svega ostalog. U početku, kada sam tek stigla, osećaj je bio jako čudan I stran. Stvar koja mi dodatno nije išla u prilog jeste što nisam posedovala visoko znanje engleskog jezika. Divni ljudi kojima sam bila okružena su mi dosta pomogli u početku da “stanem na noge”. Mogu slobodno reći da su prijateljstva koja se ovde steknu, prijateljstva za ceo život. I naravno, jezik je bio najmanji problem, jako brzo se nauči kada se koristi svakodnevno!

Iskustva studenata sa Erasmus mobilnosti - 1

Kaunas je studentski grad, sa zelenim površinama, širokim trgovima i velikim parkovima. Iako po površini nije veliki, u njemu možete naći ponešto za svakoga. Sistem obrazovanja je potpuno drugačiji od našeg, ali sam se veoma lako uklopila zbog dobrog predznanja sa Univerziteta Singidunum. Takođe, mislim da je ovo sjajna prilika da obiđemo Baltičke drzave i naučimo ponešto o njihovoj kulturi! 

Iskustva studenata sa Erasmus mobilnosti - 5 Iskustva studenata sa Erasmus mobilnosti - 3 Iskustva studenata sa Erasmus mobilnosti - 4

 

Preporučujem svakome da se prijavi i pokuša, ništa ne gubite ako probate, a mnogo dobijate! Zaista jedno neverovatno iskustvo koje cu celog života pamtiti. Nadam se da će se nakon okončanja pandemije nastaviti sa razmnenama studenata i mobilnostima. 

Iskustva studenata sa Erasmus mobilnosti - 6 Iskustva studenata sa Erasmus mobilnosti - 2

Zahvalna sam Univerzitetu Singidunum i Kancelariji za međunarodnu saradnju na ovakvoj prilici. 

Univerzitet Singidunum © 2023