117,2078

Gostujuće predavanje - Institut Konfucije

U znak obeležavanja kineske Nove godine u utorak 3. marta 2015. god. na Univerzitetu Singidunum upriličeno je gostovanje Instituta Konfucije iz Beograda.

Prof. dr Radosav Pušić, redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održao je predavanje na temu "Javna diplomatija i ekonomski rast Kine". Nakon toga je usledila projekcija filma “Živeti”, kineskog reditelja Džang Jimoua, a obeležavanje ovog dana na Univerzitetu upotpunjeno je i izložbom fotografija sa motivima proslave kineske Nove godine.

 

Institut Konfucije - slika 2

 

Predavanje na izuzetno aktuelnu temu, studentima i gostima Univerziteta približilo je značaj javne diplomatije u razvoju jedne od najstarijih i  najzanimljivijih civilizacija sveta. Prof. Pušić je govorio o ulozi i uticaju Kine u svetskim zbivanjima, kao i o njenom uticaju na ekonomski razvoj Srbije i njenog regiona. Studenti su pokazali veliko interesovanje za ovu tematiku i bili veoma podstaknuti da diskutuju na ovu zanimljivu i značajnu temu koju je profesor svojim izlaganjem otvorio.

  

Institut Konfucije - slika 3

 

 

Kineski film "Živeti", gledaocima je približio kulturu i filozofiju života modernog društva Kine. Ovo umetničko delo ovenčano je i nagradom žirija na Kanskom festivalu 1994. godine. Radnja filma inspirisana je romanom poznatog kineskog pisca Ju Hua, koga je naša prestonica imala čast da ugosti na prošlogodišnjem sajmu knjiga. 

 

Institut Konfucije - slika 1

Univerzitet Singidunum © 2023